top of page

Längtan efter tydlighet & tillit

Uppdaterat: för 6 dagar sedan


Vi lever i en alltmer föränderlig och komplex omvärld som påverkar oss både på jobbet och i privatlivet. När jag tittar tillbaka på mina uppdrag under året ser jag att en röd tråd har varit behovet av tillit och tydlighet, både från ledare och medarbetare. Det finns en längtan efter att veta vad som förväntas av en, en längtan efter att våga vara tydlig och stå kvar i fattade beslut och en längtan efter att kunna lita fullt ut på dem som vi arbetar tillsammans med. 


Vi får höra att vi måste vara öppna och flexibla för att snabbt kunna ställa om till nya arbetssätt och välkomna allt det nya med en nyfiken och positiv inställning. Jag ingår själv i skaran som pratar med ledare och medarbetare om vikten av att kunna hantera förändring för att lyckas navigera i en "VOKA-värld" på ett hållbart sätt. Samtidigt ger många uttryck för att de vill tillbaka till en tid när det gick att planera lite mer långsiktigt, när det fanns tydliga arbetsbeskrivningar och när teamet kunde utvecklas över tid utan att återkommande omorganisationer som bryter upp gemenskapen gång på gång. 


Jag har full respekt för att många är förändringströtta men jag tror att vi behöver acceptera att det här är den framtid vi står inför, och redan i inom många områden. Jag är däremot övertygad om att vi kan bygga trygghet i kaoset genom att fokusera på det som troligtvis alltid kommer att behövas - vår förmåga att skapa tillit och tydlighet i vardagen på jobbet. 

Och hur gör vi det? Det finns såklart många olika saker vi kan ägna oss åt men det jag tror är grundläggande är att du som ledare börjar agera fyr i stället för helikopter. Att du i en tid när det är svårt att planera i detalj i stället tänder upp en fyr som visar på riktning och hjälper dina medarbetare att själva prioritera och fatta beslut i vardagen i stället för att konstant hovra över dem för att kontrollera att de gör rätt saker på rätt (ditt) sätt. 


Att utveckla tillit tar tid och är alltid förenat med en viss risk. Du måste våga delegera och ge ansvar för att den andre parten ska få möjlighet att visa att hen är kapabel för uppgiften. Det handlar inte om att abdikera som chef och ledare utan om att vara än tydligare med riktning - vart ni är på väg, jobba med ert VARFÖR för att hitta motivation och engagemang och inte minst att skapa tydlighet kring roller och ansvar. Och tilliten måste gå åt båda håll. Tilltro behöver utvecklas i alla led på arbetsplatsen och vi måste acceptera att vi inte kommer att leva upp till varandras förväntningar alla gånger. Då gäller det att vi har odlat den psykologiska tryggheten i gruppen så att vi tillsammans kan lära av misstag i stället för att leta syndabockar när något går fel.


Så i en komplex och alltmer snabbföränderlig värld är det många saker som vi inte kan påverka. Vi kommer nog aldrig att gå tillbaka till detaljerade arbetsbeskrivningar eller kunna lova våra medarbetare exakt hur jobbet kommer att se ut om ett eller två år. Men genom att tända upp en fyr skapar du riktning och tydlighet för dina medarbetare och när du delegerar ansvar och är öppen för andra lösningar än dina egna bygger du grunden för tillit mellan er. 


Nu tar jag semester och önskar er alla en fin sommar!


2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page