top of page

En tillbakablick på året som gått

Uppdaterat: 2 aug. 2023

Jag har nu påbörjat min första semestervecka och blickar tillbaka över året som har gått. Det har varit mer än fullt upp med ett stort antal varierande uppdrag hos både nya som gamla trogna kunder.

Under hösten 2022 genomförde jag ett medarbetarprogram för över ett hundratal personer inom vårdsektorn tillsammans med min kollega Annika Ploghammar. Det var oerhört givande och det kändes meningsfullt att få fylla på med inspiration och konkreta verktyg för att stärka både självledarskap och samarbete men framför allt att få skapa rum för reflektion och kompetensdelning, vilket är svårt att få till annars i en stressig vardag.


Under våren fick jag ytterligare ett uppdrag att utbilda i ledarskap för en grupp legitimerad personal bestående av sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter från olika verksamheter. Min respekt och ödmjukhet inför dessa yrkeskategorier växte sig bara starkare när jag blev medveten om hur mycket ansvar som ligger i dessa roller.


Övriga uppdrag under året har fokuserat mycket på ledarskap, teambyggande och självledarskap. Begreppet ”psykologisk trygghet” har funnits med som en röd tråd i nästan alla delar. Det gör mig glad att förståelsen för att vi behöver skapa miljöer där vi vågar säga vad vi tycker och där vi vågar dela våra misslyckande för att skapa lärande nu ses som en självklar faktor för framgång, även om det kan vara svårt att få till fullt ut i praktiken.


Jag upplever också att det finns vissa utmaningar i kölvattnet efter pandemin då distansarbetet blev vardag för många medarbetare och chefer. Hur möter vi personer som helst inte vill komma tillbaka till den fysiska arbetsplatsen och hur planerar vi för en flexibel vardag som passar alla? Räcker det med regler om exempelvis 3 dagar på kontoret och 2 dagar hemma eller behöver vi ta ett större grepp och fundera över vad vi faktiskt ska göra när vi träffas fysiskt och vad som passar bäst att göra på distans?


När jag var med och byggde upp Deloitte Academy tidigt 2000-tal var vår utgångspunkt att ”när vi träffas för utbildning i klassrum (läs fysiskt) ska vi bara göra saker som vi inte kan göra lika bra på egen hand”. Det innebar att när vi träffades så fokuserades innehållet på kompetensdelning, praktiska och kreativa caseövningar och feedbacksessioner. Jag börjar bli alltmer övertygad om att vi behöver göra något liknande för att lyckas med våra flexibla arbetsplatser, som är här för att stanna, och inte fastna i fällan att allt handlar om timmar och dagar baserat på vår gamla 40-timmars vecka.


Nu ska jag njuta av sommaren, umgås med familj och vänner, läsa böcker och lata mig innan det är dags att börja jobba igen i augusti. Jag önskar alla mina kunder och coachklienter en riktigt fin sommar!


Hälsningar från ett soligt Gotland!


10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page